Nevelkoeling systeem

Het Veko nevelkoeling systeem passen we veel toe in stallen en hallen waar extreem hoge temperaturen van buitenaf invloed hebben op de binnen temperatuur. Door middel van dit systeem wordt de temperatuur weer verdraagbaar. Dit gebeurt door water met hoge druk te vernevelen. Het systeem creëert fijne nevel, doordat druppels verdampen tussen een druk van 60 a 70 bar. Als deze nevel wordt toegevoegd aan de binnenstromende lucht, wordt de warmte onttrokken en koelt de lucht af. Dit geeft een verkoelingseffect van maar liefst 6 tot 8 graden. Intussen houdt het systeem rekening met de luchtvochtigheid, want deze mag niet teveel stijgen. En ten slotte ontstaan er geen vochtige plekken onder de nozzles via dit systeem.

Hoge druk nevelkoeling: hoe werkt het?

Het is een veel gebruikte techniek, maar hoe werkt het precies? Eerst filtert het systeem water om verstoppingen te voorkomen. Dit zowel in de pomp als de nozzles. Vervolgens zet een pomp het onder druk van 60 a 70 bar. Door middel van RVS-leidingen komt het de stal binnen. De nozzles hangen hierboven en vernevelen het water tot een grote van 10 micron druppel, waardoor het goed mengt met de binnenstromende lucht. Wanneer het systeem uitgeschakeld is wordt het automatisch drukloos. Zo wordt het nadruppelen van de nozzles voorkomen. Ook de nozzle wordt gefilterd en deze sluit automatisch onder 30 bar.

Verbindingsmogelijkheid met klimaatcomputer

Het is mogelijk om het nevelkoelingssysteem te verbinden met bestaande klimaatcomputers. Ook kan het puls/pauze worden gestuurd. De koeling begint dan bijvoorbeeld bij 27 graden en zal na korte tijd weer een lange tijd uitgaan. Kortom: het systeem draait alleen wanneer het nodig is. De draaitijd wordt pas langer als de temperatuur stijgt. Wij raden in ieder geval altijd een pauze aan, zodat het overige vocht afgevoerd kan worden.

Nevelkoeling bij pluimvee, varkens en rundvee

Het hoge druk nevelkoelingssysteem wordt veel toegepast in de pluimveesector, maar kan ook worden gebruikt voor varkens en rundvee.

Veko nevelkoelingsysteem totaalplan

Wij helpen u graag bij het realiseren van nevelkoeling in uw stal of hal. Hierbij kijken wij altijd naar uw persoonlijke situatie en bepalen we aan de hand daarvan met hoeveel neveling we het gewenste effect kunnen bereiken. Want dat hangt natuurlijk af van wat het beste effect heeft op de dieren of mensen, wat voor soort stal of hal het is en waar de plaatsing van nozzles mogelijk is. Dit alles zonder dat er vochtneerslag is en de luchtvochtigheid daardoor teveel stijgt. Een luchtvochtigheidssensor kan dit eventueel voor u bewaken. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.